SmuČarska Biblija

Pripravite Se Na Nov ZaČetek!

Zima je za vogalom in komaj čakamo, da se vrnemo na sneg. Navdušenje je

skorajda zaslepljujoče, kot utripajoče pisane božične lučke, ki nas opominjajo na bitko s časom, ko iščemo popolno darilo za pod božično drevesce. V trenutku, ko začnemo pakirati darila, iščemo izgubljene božične okraske in poskušamo razvozlati trakove božičnih lučk, se spomnimo, da to ni naša edina naloga. V temnem kotu zagledamo svoje smuči Nordica, prekrite s tanko plastjo prahu.

Vročina in kopalna oprema sta bila glavni zvezdi, naši najljubši smučarji pa pozabljeni. V vroči in vlažni kleti se nekje v ozadju pojavi misel: “Smuči moram pripraviti za zimo!”

Ob tej misli zagledamo obraz poznanega serviserja in se opomnimo, da ga moramo poklicati. Smuči so namreč takšne kot avto: za pričakovan rezultat potrebujejo ustrezno vzdrževanje.


Ste pozni? Nič hudega, Nordicina smučarska biblija je tu,

da vam razkrije skrivne prijeme profesionalcev za še več užitkov na smučeh. spoznajte skrivnosti naših izdelkov!

Prvi korak, ki ga bomo naredili skupaj, vam bo pomagal bolje razumeti sestavne dele smuči. Še posebej se bomo posvetili tistim delom, ki pred vrnitvijo na smučišča zahtevajo največ vaše pozornosti. Zapnite si zaponke, gremo!

Drsna Ploskev

Drsna ploskev je običajno narejena iz polietilena in kot pove ime, gre za tisti del, ki je v stiku s snegom in omogoča kar najboljše drsenje.Da je trenje čim manjše so v drsne ploskve smuči vrezani drobni znaki, poznani kot printi, ki izboljšajo drsenje vodnih kapljic, ki nastanejo ob stiku smuči in snega. Zadostuje, če drsne ploskve pripravite pred začetkom nove sezone oziroma preden se prvič znova odpravite na smuči. Priporočljivo je, da za drsne ploskve poskrbi zanesljivi serviser, ki bo izravnal vse nepravilnosti na ploskvah. Še en pomemben element, ki močno pripomore k gladkemu drsenju smuči po snegu, je smučarski vosek. Ta je narejen iz kombinacije smol in ogljikovodika, ki so jim običajno dodane še druge snovi, npr. fluor in drugi minerali. Obstaja mnogo kategorij smučarskih voskov.

Na primer: fluor je element, ki izboljšuje zmogljivost smuči v pogojih z visoko vlago in visokimi temperaturami. Pomemben kriterij za izbiro voska je tudi temperatura snega. Smučanje je šport, ki je zelo odvisen od pogosto nepredvidljivih razmer in vremena, zato težko rečemo, kdaj je najboljši čas za ponovno voskanje smuči. Tudi različni tipi snega vplivajo na drsno ploskev - na primer spomladanski sneg drsno ploskev hitreje umaže. Debela snežna podlaga, ki jo vsi tako želimo, pa seveda podaljša obstojnost voska. Zato je najboljše, da se o voskanju posvetujete s strokovnjakom, ki vam bo znal najbolje svetovati.

Robniki

Da bi ob ponovnem snidenju s svojimi smučmi in snegom kar najbolj uživali, je pomembno, da se posvetite še enemu pomembnemu elementu: robnikom. Robniki so narejeni iz kovinskih trakov, katerih osnovna oblika je identična obliki smuči; določajo, kakšen bo oprijem, posledično pa tudi stabilnost in ravnotežje. Ko so robniki pripravljeni, jih z drugimi materiali v preši stisnejo v smučko. Ko je proizvodni proces smučke končan, so robniki vidni po vsem zunanjem in spodnjem delu smuči ter tvorijo kot 90 stopinj. Od tega bodo odvisne nastavitve in kot brušenja (priprave) robnikov.

Kot predstavlja stranico robnika, ki jeleži pravokotno na podlago (sneg). Z zmanjševanjem tega kota se zmanjša tudi oprijem robnika s podlago. Brušenje robnikov pa označuje pripravo dela robnika, ki je v vodoravnem stiku s podlago. V kolikor je kot robnika enak kotu drsne ploskve smuči, bo zavijanje težje, bolj agresivno- Taka nastavitev je primerna za bolj agresivne smučarje. Če pa kot robnika zmanjšamo v primerjavi z drsno ploščo pa bo to omogočilo lažje zavijanje in enostavnejšo spremembo smeri.

Koti robnikov so vedno merjeni v stopinjah. Kot spodnjega dela robnika, ki leži vodoravno s podlago, ima predznak -, vrednosti pa so nekje med -0,5° in -1,5°. Stranjski kot, ki pa leži pravokotno na podlago pa je običajn nekje med 88° in 86°. Povprečnim smučarjem se smuči običajno pripravi na kote 88°in -1,0°, kar omogoča najboljše razmerje med zmogljivostjo, obvladljivostjo in zabavo.

Tako kot proces voskanja tudi vzdrževanje oz. priprava robnikov nima vnaprej določenega najbolj optimalnega časa in je odvisno od raznih pogojev, kot je vrsta snega in stopnja znanja pri smučarju. Je pa res, da stanje robnikov vsak lahko oceni hitreje kot stanje drsne ploskve, kajti obrabljeni robniki povzročajo občutek nestabilnosti med smuko.


V obeh primerih (voskanje ter priprava robnikov) velja zlato pravilo: najbolje vam bodo znali svetovati na profesionalnem servisu smuči.

Prava tehnična podpora bo poskrbela tudi za čisto drsno ploskev in robnike, kar je za končni rezultat enako pomembno. Skrb za opremo je torej še kako nujna, če želimo, da se ohrani in dobro obnese pri vsakem obisku smučišča. In zapomnite si: po smuki je vedno pametno nekaj minut posvetiti sušenju smuči, saj bo to olajšalo naslednjo pripravo.

Ob koncu sezone, tik preden smuči pospravite in se začne mukotrpno čakanje na naslednjo sezono, jih znova servisirajte - ko se sezona spet začne, bodo čakale pripravljene na nove podvige!

Tu se zaključuje prvo poglavje smučarske biblije.
Se vidimo na strminah!