Recikliraj Svoje SmuČarske Čevlje

Sklenjen Krog - Nazaj Na Smučišče

recycle-your-boots-logo

Kako recikliramo vložke smučarskih čevljev v zaščitne blazine Liski

V treh letih pred uradnim začetkom kampanje "Recikliraj svoje smučarske čevlje" smo morali premagati številne izzive. Večina jih je bila povezana z neizmerno kompleksnostjo načina izdelave smučarskih čevljev.

Med vsemi sestavnimi deli si posebno omembo zasluži vložek za smučarske čevlje. Tu smo namreč premostili največje izzive. Vložek smučarskega čevlja je tako kot preostali del smučarskega čevlja zasnovan z mislijo na udobje, prilagajanje in zmogljivost pri smučanju - in ne na reciklažo. Vložki so dejansko sestavljeni iz velikega števila posameznih komponent, kot so poliuretanska pena različnih gostot in tkanina, ki je sešita in zlepljena skupaj.

Kmalu je postalo očitno, da recikliranje vložkov in izdelava novih iz recikliranega materiala ne bo mogoča. Zato je bilo potrebno najti nove ideje.

Najprej je padla ideja, da bi iz recikliranega materiala naredili sedeže in jih uporabili za pomerjanje smučarskih čevljev v trgovinah naših partnerjev programa "Recikliraj svoje smučarske čevlje".
Iz tega ponovno uporabljenega materiala smo želeli narediti nekaj uporabnega, kar bi projektu zagotovilo tudi večjo prepoznavnost.

Zato smo začeli iskati proizvodnega partnerja, s katerim bi se povezali. In imeli smo srečo, da smo ga našli tik za vogalom našega podjetja. Re Mat je vodilno podjetje za recikliranje odsluženih vzmetnic s sedežem v bližini Torina v severni Italiji. Zahvaljujoč njihovemu strokovnemu znanju smo lahko preizkusili različne postopke in rešitve za recikliranje ne le starih vložkov za smučarske čevlje, ki smo jih zbrali v okviru našega projekta, temveč tudi za uporabo preostanka pene iz njihove prvotne proizvodnje v našem obratu na Madžarskem.

Na podoben način kot pri recikliranju školjk smučarskih čevljev se postopek recikliranja vložka začne z mletjem pene v večje koščke.
Te koščke se nato opere, regenerira in stisne v trdno penasto zmes.

Takoj ko smo dobili v roke prve kose iz reciklirane pene, smo začeli razmišljati širše in se vprašali: "Ali obstaja način, da bi se ti stari vložki za smučarske čevlje vrnili na smučišča ali bili z njimi nekako povezane? Kaj pa zaščitne blazine ob smučiščih?"

Ker smo s podjetjem Liski že preučevali možnosti uporabe reciklirane plastike za izdelavo slalomskih vratc, je bilo smiselno skupaj z njimi raziskati tudi možnosti uporabe naše reciklirane pene za izdelavo bolj trajnostnih zaščitnih blazin za smučIšča.

Na več težav smo naleteli pri iskanju prave formule in ravnovesja med običajnim poliuretanom in granuliranim vložkom za smučarske čevlje, da bi dosegli želeno zmožnost absorpcije trkov in ohranili nizko težo.
Zaščitna blazina je namreč varovalni element in mora izpolnjevati stroge teste in zahteve za certificiranje, poleg tega mora biti odporna in enostavna za prenašanje.

Na več težav smo naleteli pri iskanju prave formule in ravnovesja med običajnim poliuretanom in granuliranim vložkom za smučarske čevlje, da bi dosegli želeno zmožnost absorpcije trkov in ohranili nizko težo.

Zaščitna blazina je namreč varovalni element in mora izpolnjevati stroge teste in zahteve za certificiranje, poleg tega mora biti odporna in enostavna za prenašanje.

Re Mat je postopek izboljšal tako, da je mehkejše elemente vložkov čim natančneje ločil od bolj trdih in jih nato ponovno zdrobil v drobnejše koščke.
Rešitev je bila uporaba večplastne konstrukcije z reciklirano plastjo pene med dvema običajnima plastema poliuretanske pene.

Zaščitna blazina Liski Greenmat je v kar 70 % teže (in približno tretjini celotne prostornine) izdelana iz recikliranih vložkov smučarskih čevljev. Testi trka, opravljeni v certificiranem laboratoriju CSI v Brembatu severovzhodno od Milana, pa so pokazali, da je njeno blaženje udarcev celo boljše od običajnih zaščitnih blazin.

Celoten proces je bil čudovita priložnost, da pokažemo, kako lahko premagovanje velikih izzivov pripelje do pametnih inovacij in bolj trajnostnih rezultatov. Trajnost je izziv, s katerim se soočamo vsi, vendar pa nas ne glede na to, kako težki so izzivi, ne smejo omejevati navidezno nemogoči podvigi.

Sodelovanje med različnimi organizacijami in njihovim različnim strokovnim znanjem lahko pospešI spremembe na bolje, v bolj krožno prihodnost - z manjšo porabo energije in manjšimi emisijami. S smučIšč, nazaj na smučIšča.

Life
PROJEKT RECIKLIRAJ SVOJE SMUčARSKE čEVLJE JE PREJEL FINANčNA SREDSTVA IZ PROGRAMA LIFE EVROPSKE UNIJE
Life