tekmovalna zgodba

andreja slokar
enjoying the ride

Ciao

Do tega dne 23-letna Slovenka v svetovnem pokalu še ni osvojila točke, kljub obetom, ki so jih nakazovali nastopi na svetovnih mladinskih prvenstvih v letih 2017 in 2018. Namesto tega so jo pestile številne poškodbe, kadar pa teh ni bilo, je smučala agresivno, na vse ali nič - sicer je bila hitra, a tudi napake so bile velike.

Na ta dan je nosila dres s številko 65 in že na vrhu naredila ogromno napako, zato je na cilj pripeljala razočarana in jezna. Mislila je, da je zapravila še eno veliko priložnost v svetovnem pokalu. Šele ko je k njej pristopila sotekmovalka in ji čestitala, si je upala pogled dvigniti k tabli z rezultati: zasedla je 16. mesto. “Kakšno olajšanje,” se spominja Slokarjeva.

Precej Občudovanja Vredno Za športnico, Ki Je Leto Prej Razmišljala, Da Bi Odnehala. “bilo Je Noro Leto,” Pravi Slokarjeva, Ki Ga Drugače Težko Opiše. “bila Je čustvena Divja Vožnja!”

Na drugi vožnji ji je trener svetoval, naj pokaže, kar zna. In je - ter pri tem padla. A nekaj v njenih mislih se je premaknilo. Vedela je, da ima hitrost, potrebno za svetovni pokal. Nekaj tednov kasneje, na slalomu v Flachauu, jo je njena vse močnejša samozavest pripeljala do prvih točk v svetovnem pokalu - končala je na 23. mestu. Nekaj dni kasneje je to nadgradila z 19. mestom v veleslalomu. Pred tekmami svetovnega pokala v Cortini je slovensko smučarko čakal nov pritisk, saj je do sedaj v slalomu točke osvojila le enkrat. Mediji pa so jo že oklicali za najboljšo slovensko slalomistko. Tik pred prvim slalomom v Cortini je bil pritisk že tako velik, da se je počutila, kot da ne more dihati.

A namesto na paniko in dvom vase se je raje osredotočila na znanje, ki ga je pridobila med delom s športnim psihologom, in pomirjujoč učinek svoje ekipe. “Pomagali so mi, da sem ohranila trezno glavo in se osredotočila,” pove Slokarjeva.

Članica slovenske B ekipe je ta dan končala kot petouvrščena na slalomski tekmi svetovnega prvenstva in tako dokazala, da sodi med elito. V nadaljevanju tega svetovnega pokala se je še 6-krat uvrstila med dvajseterico najboljših, od tega trikrat med deseterico, v slalomu, veleslalomu in paralelnem slalomu. Poleg tega je osvojila pokal Europa v slalomu in drugo mesto v v skupnem seštevku pokala Europa.

“Vse je bilo v zraku.
Nisem vedela, kaj pričakovati.”