Brooks Curran

Bio & rezultati

Ime: Brooks Curran
Datum rojstva: 31. maj 1994
Športnik, fotograf in kreativec

Brooks Curran je odraščal med gorami gorovja Green Mountains v Vermontu, zato mu je bila ljubezen do narave položena v zibko. Skupaj z letnimi časi so se v njegovi mladosti menjali tudi športi, s katerimi se je ukvarjal, a gorsko kolesarjenje in smučanje sta prednjačila pred vsemi. Zahvaljujoč svoji strasti do odkrivanja novega in avantur je vztrajal v obeh disciplinah. Tekmovati je začel pri rosnih 5 letih, ko je vikende preživljal na dirkah lokalne smučarske šole. Napredoval je hitro in novinec je kar naenkrat postal izjemen tekmovalec. “Prosto smučanje, delo na progi, tekmovanja in treningi so me tudi tehnično podkovali, da sem se lahko spopadel z zahtevnejšimi tereni,” svoje začetke opiše Curran.

Med študijem na univerzi je Curran dirko okrog vratc zamenjal za iskanje svežega pršiča izven urejene proge. “Prehod z alpskega smučanja na freeski je ponovno obudil mojo ljubezen do smučanja, ki se je v času tekmovalnega smučanja kar nekoliko izgubila,” pravi Curran. “Freeride smučanje je manj omejujoče kot klasično tekmovalno smučanje; temelji na ustvarjalnosti in improvizaciji.” Danes je znan po svojih vragolijah na divjih strminah vzhodne obale ZDA. Currana nobena sprememba terena, kuclji, globok sneg, strmine in poledeneli deli ne vržejo s tira; vse obvlada lahkotno, kontrolirano in izjemno natančno. Tudi na tekmovanju Ski The East Freeride Tour je Curran med lahkotnimi spusti prikazal svoj izjemen stil in tehnično podkovanost.

Curran se izkaže tudi v tem, da je sposoben smučanje združiti s svojim ustvarjalnim, domišljije polnim umom in svojo drugo ljubeznijo - fotografijo. Je športno podkovan in razume gorski teren, kar mu dovoljuje, da dostopa do terenov, kjer za manj kot profesionalce enostavno ni prostora. Tako lahko v objektiv lovi dramatične akcijske posnetke - na še strmejših, še bolj divjih, še odročnejših terenih. Ker ima Curran tudi izkušnje iz fotografskega novinarstva ter uredništva, je sposoben v objektiv ujeti tako akcijo (smučanje) kot tudi izjemno kuliso, ki mu jo nudi neskončna neokrnjena narava. “Moj fotografski cilj je raziskati vse možnosti, ki mi jih ponuja fotografiranje prizorov smučanja v divjini; posvetiti se želim vsem variantam kompozicije, teksture, svetlobe. Nenehno spreminjam in prilagajam kompozicijo in kot objektiva, pri tem pa tudi trenutnim spreminjajočim se razmeram pustim, da odigrajo svoje in se podpišejo pod moje delo.”

Avtor članka: Charudet Smith