E-NOVICE REGISTRACIJA IZDELKOV KONTAKT
ZGODBE

Profil ambasadorja Nordice: Kjetil Andre Aamodt

Kjetil Andre Aamodt je nedvomno najprepoznavnejši ambasador Nordice in tudi najstarejši, saj je tekmoval in smučal na Nordici že od leta 1989.

 

V Oslu rojen alpski smučar, je bil prvi Norvežan, ki je po zlatu Steina Ericksena v GS, leta 1952 na Zimskih olimpijskih igrah v oslu, domov odnesel olimpijsko medalijo.

Kjetil Andre Aamodt je nadaljeva in postal najbolj, z medalijami okrašen alpski smučar v zgodovini olimpijskih iger. Pridobil je kar osem medalij, med njimi:   

 4 zlate   (Super G, Albertville, 1992; Super G & Kombinacija, Salt Lake City, 2002; Super G, Torino, Italija, 2006);

 2 srebrni   (kombinacija & smuk, Lillehammer, Norveška, 1994); in 

 2 bronasti   (veleslalom, Albertville, 1992, Super G, Lillehammer, Norveška, 1994). 

V času svoje kariere je prismučal 20 medalij ter osvojil svetovno prvenstvo.

Skupaj s svojimi timskimi kolegi, Oleh Kristian Furuseth, Finn Christian Jagge, Atle Skårdal, in Lasse Kjus, je Aamodt, postavil temelje, na katerih je zrasla mogočna Norveška smučarska velesila kakršno poznamo danes.  

Ni slabo za fanta, ki je kot pravi “želel igrati nogomet bolj kot smučati. Ampak,” pravi Kjetil, “očitno je moj oče želel, da postanem smučar, zato smo kot družina precej smučali. Zatem, ko je oče pričel s treniranjem lokalnega smučarskega kluba, je to nekako postala naravna izbira.”

Kot večina šolarjev, ki je odraščala v nordijskih gorovjih, je tudi Kjetil začel s tekom na smučeh. Ko je bil star sedem ali osem let, je celo malce tekmoval. Predno je našel svojo alpsko muzo, je celo igral hokej in nogomet.

Kjetil za svoje otroške smučarske heroje navaja svojega očeta in legendarnega Ingemarja Stenmarka. Prav njegov oče je bil tisti, ki ga je naučil smučati in kasneje tudi tekmovati. Ter seveda neprimerljivi Ingemar, ki ga je navdihoval, da je smučal in zmagoval kot nihče drug.

Seveda je potrebno veliko več kot samo navdih in trening za tekmovati, kaj šele zmagovati na najvišji ravni. Potrebno je timsko delo. Tudi v tako individualnem športu kot je smučanje. Kjetil pravi: “Imeli smo štiri nenapisana pravila: prvič, bodi dober zgled s tem, da vstaneš zjutraj in trdo delaš; drugič: bodi odkrit in nikoli ne govori o drugih za hrbtom; tretjič: bodi pošten in deli vse kar počneš. Ne bodi zavisten; četrtič: spoštuj drug drugega.”

Kjetil: “Želel sem biti najboljši s tem, da sem enostavno delal več (več kot kdorkoli drug) tako na progi kot izven nje.“ Prav ta timski duh je takrat iz Norveške naredil alpsko velesilo ter poleg tega dvignil smučarkso kulturo, ki je definirana s trdim delom, pošteno igro in neverjetnimi uspehi Aksel-Lund Svindal-a, Kjetil Jansrud-a, Aleksander Aamodt Kilde-a in Henrik Kristoffersen-a, če jih naštejemo samo nekaj.

Odkar je zapustil vode svetovnega pokala, je Kjetil letno gostil tekmo za 120 šolarjev, s katerimi lahko deli svojo ljubezen do smučanja in predvsem svoje bogato znanje.

 

“KO SI MLAD IN SI ŽELIŠ BITI USPEŠEN, JE VSE TAKO RESNO. ŽELIM SI, DA BI IMEL BOLJŠO PERSPEKTIVO, KO SEM TEKMOVAL. TO BI MI PRECEJ OLAJŠALO VSE. VES ČAS SEM BIL PREVEČ NERVOZEN.” MOGOČE TO POJASNI NJEGOV OSEBNI MOTO, KI SE GLASI: “BODI PRIJAZEN.”

 

 

 

 

 

 

TEKOM SVOJE KARIERE SI JE PRISMUČAL 20 MEDALIJ, PLUS OSVOJIL SVETOVNI POKAL.

Danes Kjetil Andre Aamodt na svojo tekmovalno kariero gleda z naklonjenostjo. Res je ljubil, “občutek spusta vzdolž gore pri 110 km na uro; adrenalin po žilah; strah, tovarištvo in vznemirjenje pri obvladovanju proge. “ Pravi, da sta bili dve najbolj vznemirljivi stvari, ki jih je kdaj storil, “let z F16 bojnim letalom in smuk v Kitzbuhelu.” Čeprav ne nujno v tem vrstnem redu. Nekaj kar pa resnično ne pogreša pa je”sedenje na sedežnici pri minus dvajset stopinj celzija.”

Ko sem ga vprašal kaj najbolj pogreša od smučarskih tekem, se nasmehne. “ Prečkanje ciljne črte z občutkom, da sem maksimalno obvladal progo.”

Kjetil Andre Aamodt obvladuje smučišča z Nordico že od leta 1989. “Imeli so stare Grand Prix smučarske čevlje,” pravi “ in Furesth jih je uporabljal z velikim uspehom.” Kmalu se mu je pridružil tudi Kjetil. Danes preferira čevlje Nordica Speedmachine. Pravi, “da je popolna kombinacija za njegovo široko stopalo in se odlično obnese na vseh terenih. “ Njegove najljubše smuči so “165 cm Nordica WC slalom. Mogoče kakšne z zares visoko ploščo," se namuzne. “Zabavno a nevarno.” Kot ambasador Nordice Kjetil še posebno uživa v “smučanju s temi produkti ter srečevanje dobrih ljudi.”

Odkar je postal ponosni oče, se je pri Kjetilu marsikaj spremenilo. Predvsem pa ne smuča veš 180 + dni na leto. Popolnoma je zadovoljen s smučanjem samo dvajset dni. Glede na njegove preference, bi večino teh rad preživel z otoci, najraje v Koloradu, kjer sneg ni le lahek in ga je v izobilju, ampak , kar je še bolj pomembno, je sončno in toplo.

Pravi vzornik in norveški smučarski as nam je dal veliko zelo modrih besed in nasvetov , za življenje ….in smučanje.

 

Dave Fonda
PREBERITE TUDI
"Sledite nam in postanite del družine Nordica!"
NAROČITE SE NA E-NOVICE