E-NOVICE REGISTRACIJA IZDELKOV KONTAKT
ZGODBE

Profil ambasadorke Nordice: Silvia Moser

Freeride World Tour senzacija in dekle samosvojega svobodnega duha, Silvia Moser, je najmlajša ambasadorka Nordice. In kot smo hitro ugotovili je tudi zelo odločna in ambiciozna mlada ženska.

 

 

 


 

Kot pravi otrok Dolomitov, je Silvia odrasla v smučarski družini ter se naučila smučanja praktično istočasno kot hoje. “Med odraščanjem sem bila vedno precej aktivna,” pravi. “Danes sem tako navajena biti zunaj, da je to nujno za moje dobro počutje, za kar gre zahvala mojim staršem.”

Ognjevito neodvisna, Silvija pravi, “ Nikoli nisem imela nekih pravih vzornikov med odraščanjem. Enostavno nisem obračala nobene pozornosti na to kar drugi počnejo. Sicer občudujem nekaj ljudi zaradi njihovega početja, a ne morem trditi, da občudujem eno samo, določeno osebo.”

Že od malih nog se Silvia na smučeh počuti kot riba v vodi. “Rada imam to kako se počutim, ko imam na nogah smuči,” pravi. “Daje mi občutek svobode in varnosti, ki ga težko najdem kjerkoli drugje. Rada imam smučarski način življenja, uživanje v gorah ter potovanja, ki jih preživim na njih.”

Silvia je tekmovala do 16-ga leta, ko jo je ustavila poškodba kolena ter vedno večje zavedanje, da je tekmovanje mogoče zanjo preintenzivno. Silvia pravi, “potrebovala sem prostor, da sem lahko kar sem in za študij.”

Silvin študij je kratek čas vključeval tudi učenje za smučarsko inštruktorico. Gledajoč nazaj, Silvia svoj takojšen uspeh na Freeride World Tour-u, pripisuje tekmovalnemu in učiteljskemu ozadju. Pravi, “to, da sem dobra v freeride smučanju, ima veliko opraviti z mojo podlago v alpsem smučanju. Tekmovanje v vseh disciplinah (slalom, veleslalom, Super G in smuk) mi je dalo sposobnost, da lahko smučam na vseh terenih in vseh pogojih.”

 

Običajno Silvia smuča v Nordica Dobermann smučarskih čevljih in na Santa Ana smučeh. Za carving pa ima najraje Nordica Sentra SL7 smuči in pa nikakor ne bo peljala telemarka brez smuči Nordica Soulrider.

 

Silvia izredno hvali izkušnje učenja smučanja. “Mislim, da sem postala celo boljša, ko sem se izobraževala za inštruktorico smučanja,” pravi “ker sem zares spoznavala kako in zakaj delam določene stvari na smučeh.”

Očitno se je zelo dobro naučila. V njenih prvih kvalifikacijah za Freeride World Tour, je bila na Italijanskih nagradah za Freeride smučanje imenovana za Freeride smučarko leta. Naslednje leto je bila druga v skupnem seštevku ženskega dela Freeride World Tour-a. V Hainesu, Aljaski, je namreč zaključila kot prva, druga na Verbieru Extreme, tretja v Chamonix-Mont Blanc in peta tako v Vallnordu Arcalis v Andori ter Fieberbrunnu, Avstrija. Trenutno je uvrščena na enajsto mesto na FWT.

Ko smo jo vprašali kako se tekmovalno freeride smučanje primerja z alpskim, se je zamislila. “V nekaj aspektih se razlikujeta”, pravi. “Vendar pa sta si po drugi strani zelo podobna, saj navsezadnje govorimo o tekmovanjih, ki včasih dajejo vtis velikega šova, kjer se atleti borijo za naziv. Zame to,” pravi, “prekriva pravo naravo športa… ki je biti svobodna v gorah.”

Glede na to, Silvina ljubezen do tekmovalnega freeride smučanja, odtehta vse negativnosti., “tekmovanje v freeride smučanju mi je pomagalo najti moje sposobnosti in moje meje, omejitve. Omogoča mi, da potujem in smučam v gorovjih, kjer nisem še nikoli poprej ter srečujem ljudi, ki delijo enako strast do smučanja.”

Na vprašanje o razliki med današnjimi tekmovalci in tekmovalkami v freeride smučanju, nemudoma odgovori. “V kolikor mislite “šov” del vsega tega, potem ja, moški lahko izvajajo linije in skoke, ki jih me dekleta, fizično nismo zmožna. Če pa pogledamo stil , pa menim, pa dekleta smučajo veliko bolje.“

Predno pa naši moški bralci skočijo s stola, naj dodamo, da je Silvia tisto leto, ko se je kvalificirala za FWT, tudi za polni delovni čas učila smučanje poleg študija na Univerzi v Padovi. Očitno se Silvia res drži svojega mota, ki pravi: “Ponižnost in trdo delo, da zaslužim življenje kot si ga želim.”

Ko sem Silvio vprašal katera je njena najljubša smučarska desinacija ni niti sekundo oklevala. “Mogoče boste mislili, da zato, ker tukaj živim, a res mislim, da so Italjanski Dolomiti najboljša smučarska destinacija. Poleg odlične smuke ponujajo tudi čudovito okolico.

 

 

 

 

 

 

 

 

“Sem oseba z velikimi idejami, ki rada trdo dela da doseže to kar si želi.”

 

 — Silvia Moser, tekmovalka v freeride smučanju ter ambasadorka Nordice.  

 

 

 

Dave Fonda
PREBERITE TUDI
"Sledite nam in postanite del družine Nordica!"
NAROČITE SE NA E-NOVICE