E-NOVICE REGISTRACIJA IZDELKOV KONTAKT

Kako testirati smuči? Odgovarja Bob Gleason

Smučanju ničesar ne doda več “gušta” kot dejstvo, da smo našli smuči, ki nam zares odgovarjajo. Danes imamo na voljo ogromno različnih tipov smuči, zato je testiranje najboljši način, da najdemo svoj sanjski par ... še pred nakupom.

 

Kje testirati: trgovski potniki znamke ali trgovina

Testiranja smuči na snegu organizirajo tako proizvajalci sami kot trgovine.

Testni dnevi proizvajalcev so za vas poceni (ali brezplačna) priložnost, da stestirate več smuči, sploh, kadar se na enem mestu predstavlja več proizvajalcev s svojimi linijami. Če ste svoj izbor zožili že prej, je to odlična priložnost, da iz prve roke dobite vse potrebne oz. manjkajoče informacije o linijah ali modelih.

Ste zbegani zaradi ogromne izbire smuči, ki so vam danes na razpolago? Dobro založena trgovina s strokovno podkovanim osebjem bo znala razbrati vaše želje, pričakovanja in potrebe in vam glede na vse zbrane informacije predlagala, katere modele smuči izbrati za testiranje. Trgovine v smučarskih centrih vam za testiranje ponujajo veliko smuči in omogočijo povratne informacije takoj po opravljenem testiranju. Trgovine testiranje sicer pogosto zaračunajo, a v primeru, da smuči pri njih tudi kupite, strošek testiranja pogosto odbijejo od cene.

 

Kaj prinesti s sabo

Odlični smučarski čevlji so pri testiranju ključni. Poleg tega prinesite tudi svoje smučarske palice, osebni dokument in nekaj, s čimer boste svoje izkušnje in vtise posneli/zapisali, da se boste kasneje lažje odločili. Pripravljeni bodite in testiranju smuči namenite dovolj časa, da boste lahko v vožnji tudi uživali. Odkrivanje prednosti vsakega para smuči je zabavno!

 

Kaj povedati

Ponudniku testiranja smuči povejte vse: kje nameravate smučati (na urejenih progah, grbinah, pršiču, strmih ali zložnih pobočjih), ste agresivnejši ali umirjenejši tip smučarja, ste lastnik smuči ali si jih nameravate izposoditi, ali kupujete dodaten par smuči, ste že kaj raziskovali sami, kaj menite o smučeh, ki vas zanimajo, katere smuči so vam bile všeč v preteklosti? Vedite - smuči se razvijajo in model, ki vam je ugajal 3 leta nazaj, se je morda že spremenil.

 

Kako testirati

Bodite dosledni - vse smuči testirajte v enakih razmerah (na enakem terenu). Začnite tako, da najdete teren, na katerem se bo smuča lahko najbolj izkazala (ponavadi gre za zmeren, urejen teren). Potem pa le stopite na plin in smuči preverite pri različnih hitrostih. Delajte zavoje različnih oblik in velikosti, spreminjajte hitrost, strmino pobočja, vremenske oz. snežne razmere. Iščete namreč smučko, ki vas bo lepo vodila tudi na poledenelih delih smučišča, čez grbine, po urejenih progah in svežem pršiču.

Moderne oblike camber in rocker profilov lahko kar precej vplivajo na optimalno dolžino smuči. Če imate neprijeten občutek med smuko, ali pa so smuči za vas celo neobvladnjive, preizkusite daljše ali krajše velikosti.

Včasih bo popoln že prvi par smuči, ki ga boste testirali. V tem primeru imate dve možnosti - lahko se zahvalite organizatorju testiranja, da vas je takoj osrečil, ali pa nadaljujete z iskanjem in primerjanjem.

 

Zapisujte si svoja opažanja - kaj je bilo pri vsakem paru smuči odlično, drugačno ali pa ne tako zelo dobro. Tako boste svj izbor najlažje zožili.

 

Kaj morate poskusiti?

Jasno mora biti, kateri tip smuči vam najbolj odgovarja. Če se vam smuči določene kategorije ne dopadejo, ponovno povprašajte in preizkusite smuči druge kategorije, različnih širin pod čevljem ali oblik. Če najdete več različnih ustreznih smuči, primerjajte razlike med njimi. Nato se odločite.

 

Ne testirajte preveč parov smuči

Nekateri testirajo tako veliko različnih smuči, da pozabijo, kaj jim je bilo pri določenem paru všeč in kaj ne. Pazite se preveč opcij! Poglejte svoje zapiske in razmislite. Vaša izbira mora biti popolnoma jasna in dokončna.

 

Kako veste, da ste našli sanjski par smuči?

Če vam smuči omogočijo, da smučate bolje kot kdajkoli prej, z lahkoto krotite zahtevne terene in s smučišča odhajate polni energije, ste našli svoj sanjski par! Če pa se vam dva para smuči zdita ZARES enakovredna, izberite tistega, ki vam je bolj všeč.

 


 

Bob Gleason, ustanovitelj podjetja Boot Doctors, smuča od 3. leta.
Večji del svojega življenja je tekmoval, v smučarskem svetu pa je delal kot
inštruktor smučanja, tehnični in produktni vodja v podjetju.
Upravljal in lastil si je več smučarskih trgovin.
Že od leta 1987 testira smučarsko opremo za različne smučarske revije.

 

Dave Fonda
PREBERITE TUDI
"Sledite nam in postanite del družine Nordica!"
NAROČITE SE NA E-NOVICE