Item added to your cart

Stories

NORDICA OBNORELA SVET TURNEGA SMUČANJA

 

V svetu nenehnih sprememb in vse večjih negotovosti je dobro puščati možnosti odprte. Prav zato se vse več smučarjev odloča za turno smučanje.

Naj se raje poslužujemo naprav (sedežnic, vlečnic) in energijo prihranimo za smučanje po strmini, ali naj si spust raje prislužimo s hojo na vrh? Nas bo bolj zadovoljil svež pršič izven urejenega smučišča ali rebrasti žamet sveže utrjene proge? Naj se držimo enega vrha ali raziskujemo sosednje vrhove? Kaj pa ogrevanje - je boljše med drevesi ali ob skodelici vroče čokolade nekje na toplem? Pri turnem smučanju je opcij neomejeno, urejena smučišča pa lahko postanejo iztočnica za avanturno na ali izven urejenega smučišča.

 

 

Sam sem radosti turne smuke odkril že pred leti, ko sta nas vodnika Fred in JP popeljala na strmine Red Mountaina in čez drn in strn blizu Mount Robertsa. Popolna milina. Nekaj dni kasneje sta nam predstavila posebno različico. V Whitewaterju smo se na vrh povzpeli s sedežnico, strmine pa prečili po neurejeni progi med drevesi. Prispeli smo do stranske ceste, od koder so nas vozniki odpeljali nazaj v smučarsko središče. Prava nebesa!

 

 

 

Danes je turna smuka pravi trend med smučarji, zahvaljujoč predvsem ogromnim izboljšavam opreme. Včasih so imeli turni smučarji samo dve možnosti. Lahko so uporabili težko alpinistično opremo, ki je bila za smučanje sicer odlična, hojo pa je spremenila v težaško opravilo, ali pa so uporabili lažjo opremo, s katero je bil vzpon lahek, smučanje pa “na lastno odgovornost” - sploh na trdi podlagi ali ledu.

 

 

 

Danes lahko turni smučarji izberejo tudi tretjo možnost - izredno lahke smuči, vezi in čevlje, odlične za pot navkreber, ki so obenem dovolj trpežni in stabilni za smuko navzdol.

Benny Lalande, produktni vodja in direktor tekmovalnega oddelka Nordice v Kanadi, pravi: “Naši turni smučarski čevlji Strider, moške turne smuči Navigator in ženske turne smuči Astral so za turno smučanje 100% prva izbira!”

 

 

 

Tehnologija Titanal Hexbridge in lesena sredica zmanjšata težo smuči, ne da bi ogrozila njeno zmogljivost pri spustu. Rahel Rocker profil v konicah smuči (ki sta ga navdihnila Nordicini seriji freeride smuči Enforcer in Santa Ana) zdrži vse. Ravni stranski robovi in repi smuči, ki jih je navdihnila tekmovalna smučka Dobermann, zagotavljajo neverjetno moč in oprijem robnikov, tudi na ledu. “Utori na repih držijo kože za smuči strogo na mestu.”

 

 

Po Bennyjevem mnenju so Nordicini turni smučarski čevlji Strider ultimativni lahki turni čevlji za vse moške in ženske, ki živijo za za raziskovanje in divjanje po vrhovih. “Odklenjen hike/ski mehanizem zagotavlja udobno gibanje pod kotom 46 °. Michelin Gripwalk podplati omogočajo oprijem na snegu, ledu, tlakovcih in tleh. Tako turni smučarski čevlji Strider 120 in 130 Pro podplati so potrjeno kompatibilni z Dynafit turnimi vezmi.

Benny dodaja: “Združite vezi Duke ali Kingpin, prilegajoče se kože za smuči in zložljive palice - po mojem skromnem mnenju ste dobili popoln komplet za turno smuko. Ne ppozabite pa tudi na to, da izven urejenih smučišč nikoli ne smučajte sami! Vedno smučajte vsaj trije skupaj.”

Še ena stvar: ne recite nam turnarji.

 

 

 

 

Dave Fonda
PREBERITE TUDI
Sledite nam in postanite del družine Nordica!