Izdelek je bil dodan v košarico

RYB

DAJTE SVOJIM SMUČARSKIM ČEVLJEM NOVO ŽIVLJENJE

Please accept marketing-cookies to watch this video.

PLASTIČNI ODPADKI SO PROBLEM

Recycle

PROGRAM RECIKLJIRAJTE SVOJE SMUČARSKE ČEVLJE JE NASTAL IZ ZAVEDANJA, DA NAŠA DRUŽBA GLOBALNO PROIZVAJA OGROMNO KOLIČINO ODPADKOV. IN DA JE PLASTIKA POSTALA VELIK PROBLEM ZA NAŠ PLANET, PROBLEM, VELIK DOBESEDNO KOT CELINA.

Recycle

KO SE STARIM SMUČARSKIM ČEVLJEM IZTEČE ŽIVLJENJSKA DOBA, POGOSTO KONČAJO NA SMETIŠČU ALI JIH SEŽGEJO V OBRATIH ZA PREDELAVO ODPADKOV V ENERGIJO.

Recycle

VSEM, KI ŽELIJO KUPITI NOV PAR SMUČARSKIH ČEVLJEV, ŽELIMO OMOGOČITI, DA VRNEJO SVOJE STARE ČEVLJE KATERE KOLI BLAGOVNE ZNAMKE. NORDICA BO STAR PAR V CELOTI RECIKLIRALA V PREGLEDNEM IN TRAJNOSTNEM POSTOPKU.

Recycle

BODITE DEL REŠITVE

1

PRINESITE STAR PAR SMUČARSKIH ČEVLJEV KATERE KOLI BLAGOVNE ZNAMKE K ENEMU OD NAŠIH TRGOVCEV, KI JE VKLJUČEN V PROGRAM.

2

KUPITE NOV PAR SMUČARSKIH ČEVLJEV NORDICA

3

REGISTRIRAJTE SE, DA OSTANETE VKLJUČENI V PROJEKT IN PODPRETE NAMEN.

Zlahka se pustimo preslepiti in mislimo, da nič od tega, kar naredimo kot posamezniki, ne bo spremenilo ničesar. To je napačno razmišljanje.
Kot smučarji in končni potrošniki moramo storiti vse, da zaščitimo in ohranimo svet, v katerem živimo.
Smučarska industrija je naša panoga in začeti bomo morali prav tu.

Recycle

KAKO DELUJE?

TRANSPORT

Stare smučarske čevlje do zbirnega centra v Italiji prepeljejo z vozili z manjšim vplivom na okolje. Imamo poseben načrt prevoza, ki zmanjšuje število prevzemov na minimum in optimizira poti, da se preprečijo nepotrebni prevozi.

DEMONTAŽA

Smučarski čevelj je sestavljen iz približno 120 sestavnih delov, od katerih jih je 70 v vložku. Ko smučarski čevlji prispejo v zbirni center, se vložki odstranijo, plastične in kovinske komponente pa se ločijo med seboj in prepeljejo v center za predelavo.

PREDELAVA

120 sestavnih delov se po predhodni selekciji in ločevanju zdrobi in nato opere. Kovine se razdelijo na železne in neželezne materiale, plastika pa se razvrsti na poliuretan in polipropilen. Pridobivanje materialov druge generacije omogoča uporabo manj naravnih virov.

KAJ DOBIMO?

Kaj na koncu ostane od smučarskega čevlja?
Majhna zrnca plastike in kupček aluminija, pripravljena za predelavo in ponovno uporabo v industrijski proizvodnji.

REGENERACIJA

Kovine, pridobljene v tem procesu predelave, se nato vrnejo na trg za izdelavo novih zaponk za smučarske čevlje ali za druge namene, kot so okvirji za kolesa ali strukturni elementi.
Pri plastiki regeneriramo dve vrsti: polipropilen in termoplastični poliuretan. Naša polipropilenska zrna se uporabljajo za izdelavo novih pisarniških stolov, vrtnega pohištva, talnih oblog in zabojnikov. S tem se izognemo proizvodnji primarnega polipropilena s pomočjo fosilnih goriv in prihranimo emisije CO2.
Del tega plastičnega materiala se uporabi neposredno za izdelavo sestavnih delov za nove smučarske čevlje naših blagovnih znamk. Termoplastični poliuretan se uporablja v svetu športne in tradicionalne obutve - za izdelavo podplatov, vložkov in ojačitev.
Na primer v notranjosti školjk, ojačitve manšet, dele za peto in prste ter zadnje spojlerje.

Preučujemo tudi več možnosti uporabe recikliranih vložkov, na primer uporabo predelanih materialov pri proizvodnji novih zaščitnih blazin za smučišča.

SMO NA ZAČETKU NOVEGA NAČINA RAZUMEVANJA ŽIVLJENJSKEGA CIKLA SMUČARSKIH ČEVLJEV. RECIKLIRANJE ČEVLJEV ŠE NI KONČNI ODGOVOR, AMPAK JE PROSTOR ZA NENEHNE INOVACIJE.

Life
PROJEKT RECIKLIRAJ SVOJE SMUČARSKE ČEVLJE JE PREJEL FINANČNA SREDSTVA IZ PROGRAMA LIFE EVROPSKE UNIJE
Life

POVEŽITE SE IN POSTANITE
ČLAN DRUŽINE NORDICA!